KOntakta oss
kontakta oss

Tema: Svenskt proteinskifte

19 december, 2018

 De alternativa proteinkällorna till kött och fisk ökar. AGFO djupdyker i det svenska proteinskiftet.

Ett helsvenskt proteinskifte får vänta
Vegetariska alternativ till kött, fisk och fågel är numera lätta att hitta i svenska livsmedelsbutiker. Alternativen gjorda på svenska råvaror är dock sällsynta. AGFO går på jakt efter helsvenska vegoprodukter.
Det odlas förhållandevis lite vegetariska råvaror som kan ersätta traditionella proteinkällor i Sverige. Det är också anledningen till att ytterst få av de vegetariska och veganska produkterna ute i livsmedelshandeln innehåller just svenska råvaror. Flera av dem baseras till exempel på sojabönor som odlas utomlands.
 Här är vegoalternativen med enbart svenska råvaror

Fem hinder för svensk sojaodling
Den älskade och samtidigt kritiserade sojabönan är högaktuell. Det går faktiskt att odla sojaböna i Sverige, men det finns ett rad hinder.
När man pratar om proteinskiftet – om att allt fler människor borde gå över till att äta mer vegetabiliska proteiner – dyker ständigt sojabönan upp. Den särdeles nyttiga bönan kan även agera klimatbov i fel sällskap.
Läs hela artikeln här
Forskarna

Mer svenska baljväxter åt folket
Hallå där Elin Röös, forskare vid SLU, som släppt en rapport som har tittat på om det går att odla mer baljväxter i Sverige för att ersätta utländskt kött. Vad har ni tittat på i rapporten?
– Vi

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu