KOntakta oss
kontakta oss

Tuffare än raketforskning

29 juni, 2018

Agfos Daniel Skavén Ruben skippade midsommar i Sverige och åkte till Food for Future. Med sig hem tar han nya insikter.
 Missa inte fler spaningar, signa upp på AGFO weekly

Food for Future pågick i helgen på Wageningen University & Research i Nederländerna – landets svar på Silicon Valley fast för jordbruksinnovation.
Bland föreläsarna fanns forskare från institutionen, liksom experter från hela världen. Samtliga berörde utmaningen med hur livsmedelsförsörjningen framåt 2050 kan tryggas för en växande, mer urbaniserad och mer köpstark global befolkning – samtidigt som miljöpåverkan måste minskas.
Mina två övergripande reflektioner från konferensen:
Tekniska innovationer får genomslag

Det är tydligt att tekniska innovationer är på väg att omsättas till produkter som gör skillnad – här och nu. Exempel som nämns är precisionsodling, vertikalodling, genomik, jordbruksrobotar, växtbaserat kött och 3D-printad mat. När arbetskraften inte räcker till, kan robotar effektivt bekämpa ogräs eller skörda. Det byggs vertikalfarmer i Gulfländerna för att säkra livsmedelsförsörjningen. Och genom att skräddarsy enzymaktivitet kan vi till exempel odla avokado som inte oxiderar och blir brun. Forskare har även lyckats öka fotosyntesen med 25 procent hos vissa grödor med förhoppningar att öka produktiviteten.
Men det är inte lätt, något professor Steve Long vid University of Illinois vittnade om: ”Växtvetenskap är inte raketforskning – det är mycket svårare.”
Bättre insikt kring individualiserad kost
Vi vet vilken diet som är nyttig på befolkningsnivå. Men snart kommer vi att kunna

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu