Beteendeförändringar – en följd av att man är så illa tvungen, eller vad? Den här veckan spanar AGFO:s Linda Linnskog Rudh på hur kriser skapar trender.
Offshore-ingenjören från Turin vid bordet bredvid berättar att han har arbetat i stort sett dygnet runt sedan landet öppnade efter coronapandemin. Jag och min familj bilade ner till den italienska kusten i somras. I en förfallen bergsby med många ödehus hittar vi en restaurangpärla.
Vår bordsgranne förklarar att sniglarna i brunsås som vi just fått in är en ligurisk specialitet. Förr kunde man plocka kilovis med sniglar hemma på gården där han växte upp. Nu är de borta. Han tror att klimatförändringarna har med saken att göra.
Samtalet kretsar kring råvaror, matproduktion och hållbarhet. Han beskriver en tydlig rörelse där unga människor flyttar från städerna, ut på landsbygden. Flera han känner, bland annat hans egen bror, har dessutom börjat odla i stor skala. Han tror att klimatkrisens budskap har sjunkit in och att nya generationer av italienare går tillbaka till sina rötter. Matintresset är genuint – så pass att man vill producera maten själv – på ett hållbart sätt.
När jag kollar upp hans utsaga verkar det stämma. Italien leder EU-ligan med 55 000 unga jordbrukare under 35 år,