Unga företagare tacklar megaproblem

Morgondagens matkännare siar om framtidens restauranger – och har stora planer på hur man minskar matsvinnet. Gymnasieeleverna Tyra Johansson och Nadja Kalm tog steg fullt ut och startade eget företag.
Ni har startat företaget Bars United UF där ni använder matsvinn för att göra bars. Varför då?
– Vi gör granola-bars av frö och nötter där vi använder äppelskal, äppelfibrer och annan frukt som har blivit stötta, fula eller skulle slängas. Vi går restaurangprogrammet och funderade på vilka samhällsproblem som är kopplade till mat, och då kom idén upp. I september startade vi och letar nu efter rätt typ av förpackning.
Hur gör ni era bars?
– Köket måste vara godkänt för att kunna sälja produkten så vi gör det i skolan. Från Lilla musteriet i Borgholm får vi äppelfibrerna som blir över vid mustningen. Det använder vi som ett substitut till havregryn så att vi får en glutenfri produkt. Frukterna skänks till oss eftersom det ändå skulle slängas. Torkningsprocessen tar ett dygn, sedan tar det en timme att få ihop baren.
PSSST
 AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon.  Signa upp på studs här 
Varför är det viktigt att minska matsvinnet?
– Om en banan har blivit lite krokig

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram