Uppfinnar-Ole hjärnan bakom roboten

Lantbrukare som sköter sina fält med robotar har länge varit en utopi. Men först nu är den moderna tekniken mogen för att sensorer ska kunna vara lika skickliga som mänskliga sinnen. Det menar Ole Green, direktör för det danska företaget Agrointelli.
Han går under smeknamnet ”opfinder-Ole” inom danskt lantbruk och är  mest känd för att vara hjärnan bakom den självgående fältroboten Robotti. Tillgången till AI, articifiell intelligens, gör att den digitala evolutionen är nära sitt stora genombrott inom lantbrukssektorn, menar han.
Den detaljkunskapen som fanns förr med mindre gårdar gå att få tillbaka genom utvecklingen inom sensorteknik. Sensorerna gör det möjligt för lantbrukaren att avgöra vilka av sina hektar som fokus ska sättas på.
– En lantbrukare som förr brukade en areal på 20-25 hektar kände sina jordar väl, och visste precis när det skulle plöjas. Men med den arealstorleken som gårdarna är uppe i idag, är det helt omöjligt att kunna ha den detaljkunskapen.
Roboten är framtagen för exempelvis radhackning, sådd och sprutning, och för redskap som redan finns. Den kan förprogrammeras och styrs via en Ipad. Målet är att sälja 20 stycken på den danska marknaden i år. Foto: Bo Brinch
”Ha stenkoll”
Flerfärgskameror, liknande de i smarta telefoner, tror Ole Green kommer ha

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram