Foodtech-företaget Urban Oasis odlar hyperlokala grönsaker och har som mål att producera 3,6 ton om året. Agfo möter Albert Payaro, en av grundarna.
– Urban Oasis är ett foodtech-företag som vill bidra till en hållbar matkedja genom att använda tomma ytor inne i städer för hydroponisk odling, ingen jord eller sol behövs. På så sätt kan odling ske året runt, och det blir korta transporter. I dag importeras 70 procent av grönsakerna som äts i Sverige. Istället för att skeppa mat över halva jorden tror vi på hyperlokal, färsk, hållbar och näringsrik mat för lokala kunder.
– Alla pratar hållbarhet. Och det är bra! Det viktiga är att ordet omsätts till faktisk handling. För oss handlar det både om att våra produkter ska ha en minimal påverkan på miljön, och att vi bygger en hållbar ekonomi. Vi gillar agilt, därför testar intresset för våra produkter och affärsmodellen innan vi bygger en jätteanläggning.
– Vi har ett samarbete med ett fastighetsföretag som är intresserade av inomhusodling och hur det kan skapa nya affärsmöjligheter för dem. I ett första steg har vi fått tillgång till 50 kvadratmeter yta där vi odlar mikroblad och andra grönsaker. Det är ett första steg för att validera tekniken samtidigt som vi stämmer av efterfrågan på våra produkter.
– Vi är verkligen glada över det här partnerskapet och möjligheterna som det medför. Som ett första steg börjar vi leverera våra mikrobladgrönsaker till ICA Kvantum i Liljeholmen från mitten av januari. Under de kommande månaderna kommer vi introducera nya grödor.
– Att utveckla klart vår odlingsanläggning under Liljeholmen. När vi har den klar kan vi producera 3,6 ton sallad, örter och mikrobladgrönsaker om året.
– Att bygga Nordens största inomhusodling.
– Den största utmaningen inom livsmedelsindustrin är att kunna ge tillgång till hälsosam och näringsrik mat till alla. Dagens matkedja är dysfunktionell med ett överskott av mat i vissa delar av världen och underskott i andra delar. Det är definitivt den största utmaningen vi står inför och något som absolut måste förändras.
– Vi är fyra grundare och vi har olika bakgrunder; KTH, arkitekt, fastighet och finans. Alla klev in med ett stort intresse för mat och miljö. Nu vill vi utöka teamet med personer som har erfarenhet och kunskap inom odling och mjukvaruutveckling. Gärna kvinnor, idag är vi bara män.
– En laxrätt med sötpotatis och ris, självklart toppad med mikrobladgrönsaker.
Läs mer:
Intervju med vertikalodlarna Grönska
ICA inleder samarbete med Urban Oasis
Hydroponisk odling och andra begrepp – vi reder ut
The post Urban Oasis siktar högt appeared first on AGFO.