KOntakta oss
kontakta oss

Urban Oasis siktar högt

10 januari, 2018

Foodtech-företaget Urban Oasis odlar hyperlokala grönsaker och har som mål att producera 3,6 ton om året. Agfo möter Albert Payaro, en av grundarna.   

Vad gör ni och varför?

– Urban Oasis är ett foodtech-företag som vill bidra till en hållbar matkedja genom att använda tomma ytor inne i städer för hydroponisk odling, ingen jord eller sol behövs. På så sätt kan odling ske året runt, och det blir korta transporter.  I dag importeras 70 procent av grönsakerna som äts i Sverige. Istället för att skeppa mat över halva jorden tror vi på hyperlokal, färsk, hållbar och näringsrik mat för lokala kunder.

Vad betyder ordet hållbart för er?

– Alla pratar hållbarhet. Och det är bra! Det viktiga är att ordet omsätts till faktisk handling. För oss handlar det både om att våra produkter ska ha en minimal påverkan på miljön, och att vi bygger en hållbar ekonomi. Vi gillar agilt, därför testar intresset för våra produkter och affärsmodellen innan vi bygger en jätteanläggning.

Ja, ni har en anläggning i ett bergrum under Liljeholmen i Stockholm. Varför just där och hur stor är den?

– Vi har ett samarbete med ett fastighetsföretag som är intresserade av inomhusodling och hur det kan skapa nya affärsmöjligheter för dem. I ett första steg har vi fått tillgång till 50 kvadratmeter yta där vi odlar mikroblad och andra grönsaker. Det är ett första steg för att validera tekniken samtidigt som vi stämmer av efterfrågan på våra produkter.

🌱  Agfo Weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon.👉  Signa upp på studs här 👈

Ni har just inlett ett samarbete med ICA. Vad är era förväntningar?

– Vi är verkligen glada över det här partnerskapet och möjligheterna som det medför. Som ett första steg börjar vi leverera våra mikrobladgrönsaker till ICA Kvantum i Liljeholmen från mitten av januari. Under de kommande månaderna kommer vi introducera nya grödor.

Viktigast för er just nu?

  Att utveckla klart vår odlingsanläggning under Liljeholmen. När vi har den klar kan vi producera 3,6 ton sallad, örter och mikrobladgrönsaker om året.

Och var är det långsiktiga målet?

– Att bygga Nordens största inomhusodling.  

Vilken tror du är den största förändringen vi står inför i matkedjan på sikt?

– Den största utmaningen inom livsmedelsindustrin är att kunna ge tillgång till hälsosam och näringsrik mat till alla. Dagens matkedja är dysfunktionell med ett överskott av mat i vissa delar av världen och underskott i andra delar. Det är definitivt den största utmaningen vi står inför och något som absolut måste förändras. 

Ni som grundade Urban Oasis, vilken ingång har ni till foodtech?

– Vi är fyra grundare och vi har olika bakgrunder; KTH, arkitekt, fastighet och finans. Alla klev in med ett stort intresse för mat och miljö. Nu vill vi utöka teamet med personer som har erfarenhet och kunskap inom odling och mjukvaruutveckling. Gärna kvinnor, idag är vi bara män. 

 Du får bara äta en maträtt resten av livet, vilken blir det?

– En laxrätt med sötpotatis och ris, självklart toppad med mikrobladgrönsaker.

 

Foto: Urban Oasis

Läs mer:

Optimism bland svenska odlare

Intervju med vertikalodlarna Grönska

ICA inleder samarbete med Urban Oasis

Hydroponisk odling och andra begrepp – vi reder ut

The post Urban Oasis siktar högt appeared first on AGFO.

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu