Utmanarna radar upp sig

Kolsyrad mjölk, mjölkliknande drycker gjorda på insekter, ärter eller hampa – aktörerna blir allt fler när det gäller alternativ till mjölk. AGFO listar 17 uppstickare som är mer eller mindre kända.
Komjölk – utan ko
Amerikanska företaget Perfect Day jobbar på att ta fram en typ av mikroflora som kan producera mjölkproteinet kasein och vassle.
Med hjälp av bioteknik jäses sedan socker och skapar äkta mjölkprotein – men utan hjälp av en enda ko. Det finns ännu ingen produkt ute på marknaden.
Insektsdryck

Foto: Gourmet Grubb
Sydafrika Gourmet Grubb har sedan 2017 serverat glass gjord på ”entomjölk”, en insektsdryck framställd på svart soldatfluga, även kallad amerikansk vapenfluga. Det är alltså glassen som är grejen, drycken säljs inte separat ännu och den som vill smaka på glassen får åka hela vägen till Kapstaden i Sydafrika. Där säljer de glassen i sin butik.
Glassen innehåller inte kalorier, men däremot hälsosamma fetter. Rå honung används som sötningsmedel. Enligt egen utsago har den ett högre proteinvärde än komjölk och innehåller även aminosyror, mineraler och vitaminer.
Nya växtprodukter med AI
Chilenska The Not Company är ett foodtech-företag som vill använda artificiell intelligens för att skapa hållbara och goda livsmedel av växter. Datorprogrammet Giuseppe ska imitera smak och konsistens av kända växtbaserade livsmedel och sedan kopiera detta till nya produkter,

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram