KOntakta oss
kontakta oss

Vad kostar maten vi äter – egentligen?

12 april, 2019

I veckans spaning dyker Daniel Skavén Ruben ner i matens pris och vad som inte syns på kvittot.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp gratis här

Vad har en kanadensisk eko-köttbonde, en tysk barnmatstillverkare, en politisk rådgivare i Andhra Pradesh, en thailändsk forskare och en FN-chef från Afrika gemensamt? Alla sitter just nu runt ett bord i Belgien för att försöka arbeta fram ett bättre sätt att mäta matens verkliga kostnader.
Jag skriver från Bryssel där jag deltar i the Global Alliance for the Future of Foods konferens True Cost Accounting for Transformative Change. Här möts folk från privat och offentlig sektor samt filantropiska organisationer, forskare, bönder, civilsamhälle och internationella organisationer. Över 100 ledare från 23 länder är här för att utbyta erfarenheter, enas om prioriteringar och främja införandet av True Cost Accounting inom mat- och jordbrukssektorn.
”Samtidigt är kopplingarna mellan matsystemet och alla dessa effekter ofta osynliga”
Maten vi producerar och konsumerar har effekter, positiva såväl som negativa. Den påverkar vår hälsa, miljö, ekosystem och klimat. Globalt står jordbruket för en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp, uppåt hälften av markanvändningen och 70 procent av all färskvattenanvändning. Ökningen av välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck är också starkt kopplat till vår kosthållning – maten vi äter (och den

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu