Att vi behöver samarbeta mer över gränserna i matsystemet vet vi. AGFO begav sig därför ut på två event den här veckan. Vi kan konstatera att det finns vilja att samarbeta, men flera utmaningar står ännu i vägen.
Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här
Matproduktionen står inför stora utmaningar. Alla delar av produktionen kommer att påverkas, så vad kan forskare och andra aktörer göra? Detta var fokus under SLU-eventet Climate resilient food production in 2050, what will it look like. Fem talare pratade om utmaningarna inom sina områden. Forskaren Ulf Magnusson uttryckte sin oro över att man idag ofta måste välja mellan det som är mest långsiktigt hållbart och det som ger snabbast resultat. Författaren och profilen Gunnar Rundgren föreslog att vi behöver ändra vår syn på mat – från handelsvara till en rättighet, som ett steg framåt.
Att forskare behöver kliva fram och kommunicera sin forskning mer var en insikt från dagen. Som en deltagare uttryckte det: ”Det behöver bli ändring på det om vi ska få rätsida på debattklimatet i Sverige”. Alla var eniga om att det krävs handling och nya samarbetsformer om vi ska klara av utmaningarna framöver. Just hur matsystemets olika delar kan och bör samarbeta mer framöver – ja, det blev aldrig riktigt tydligt.