Vägen mot en egen stjärnkock i ditt kök

Smarta robotar som löser framtidens hållbarhetsutmaningar eller lyxprodukter för en liten publik? AGFO:s Frida Jonson tar sig an robotar i veckans spaning.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här

”Vad ska vi äta ikväll? Ska vi ladda ner menyn från Årets Kock och låta köksroboten fixa?”
”Redan gjort. Råvarorna leveras inom en timme, och jag sa till roboten att vi vill äta klockan 19.”
Låter det såhär hemma i våra kök i framtiden? En köksrobot som sköter inköpen utifrån vad som saknas i skafferiet och lagar recept skapade av stjärnkockar? Jag både gillar och ryser av den tanken.
Njae, det lär dröja ett tag, många tekniska utmaningar kvarstår. Men marknaden för matrobotar växer och väntas ha en årlig tillväxt på i snitt 12 procent fram till 2025, enligt en rapport från i våras. Det handlar om allt från lagerplock till robotar som flippar burgare på restaurang. Även amerikanska Agfunder konstaterar att stora investeringar läggs på robotar, framför allt på automatisering på gårdsnivå.
”Denna spaning är skriven av en robot.”
Men nog kokar det ner till vilken nytta en robot kan göra. För klimatet, miljön, ekonomin och människan. En robot som förenklar matlagningen i mitt kök kan vara trevligt, men löser den några hållbarhetsutmaningar? Möjligtvis leder det till mindre svinn.
Det finns exempel på

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram