KOntakta oss
kontakta oss

”Våra politiker är så mesiga”

19 september, 2019

För billig mat, snåriga regler och överproduktion lyfts som några av orsakerna till det dolda matsvinnet. En knivskarp panel satte fingret på flera skevheter i systemet under AGFO Talk.
 Se hela inspelningen i slutet av artikeln
Höstens första AGFO Talk ringade in flera av matsvinnets huvudfrågor. På minglet efteråt var det tydligt att många fått med sig insikter som de ville diskutera. Dagen till ära serverades juice räddad av Foodloopz – vissa flaskor med bäst föredatum 2018 – inget som märktes på smaken.
AGFO:s Julia Marcopoulos berättade i sin inledande spaning (här kan du se den presentationen) att matavfall och matsvinn står för 8-10 procent av världens växthusgasutsläpp. Att jämföra med exempelvis flyget som står för 2-3 procent.
Det rör sig om ett enormt resursslöseri.
– Det går åt mängder av resurser för att odla och föda upp maten vi äter. Om maten inte äts upp har resurserna gått åt helt i onödan med en negativ miljöeffekt dessutom, sade Louise Ungerth från föreningen Matsvinnet.
AGFO:s matsvinnspanel. Från vänster: Karin Amnå, Ica Sverige, Louise Ungerth, Föreningen Matsvinnet, Ingrid Strid, SLU, Kjell Ivarsson, LRF. Foto: AGFO
 
Ingrid Stridh, matsvinnsforskare vid SLU, hade med sig en ost för att illustrera matsvinnsproblemet.
– Vi förstår att osten kan orsaka svinn i

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu