AGFO-Frida pekar på fem saker som stått ut eller präglat första halvåret. Dessutom bjuder på vi poddtips och sommarläsning.
Krisen
I princip allt under våren har handlat om pandemin och krisen – med rätta. Ljusglimtar finns i alla ansträngningar som enskilda företag har gjort, nya samarbeten som knutits och affärsmodeller som stöpts om. Hämta gärna vår insiktsrapport om hur krisen påverkar framtidens matsystem, finns på både svenska och engelska.
Årets svängning
För tio år sedan var mäktiga matorganet FAO:s framtidslösning kraftigt ökad matproduktion och ett intensifierat jordbruk. Idag har pendeln svängt och integrerad djur- och växthållning lyfts fram liksom conservation farming. Vi djupdyker i ämnet här
Utmaningar söker entreprenörer
Allt fler innovationstävlingar har utgångspunkt i hållbarhetsutmaningar. En av Sverige hittills mest okända innovationer lyfte vi nyligen. Det handlar om ett alternativ till palmolja – lokalt producerad i Sverige. Möt innovatörerna här
Proppen ur för obemannade butiker
Nyheterna har duggat tätt under våren, och ännu mer i juni. Coop är senast ut med att lansera obemannade butiker. Här listar vi olika satsningar
Mer fokus på växtbaserat – och lokalt
Vi ser ett ökat fokus på växtbaserade produkter, och en ökad vilja att ha svensk råvara i dem. Ica har sjösatt en ny satsning och i fält provodlar t.ex Hushållningssällskapen nya sorter. I ett AGFO Talk i våras fokuserade vi på ämnet, titta