Content is King, säger man i mediebranschen. Varför inte säga samma sak i matvärlden? Det skriver veckans gästspanare Johan Jörgensen.
Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig gratis här
Ingen har väl missat att näringsinnehållet i våra grönsaker har minskat radikalt sedan mitten på förra århundradet. Det är inte böndernas fel – det är ekonomernas. Ett enögt fokus på pris per kilo eller volym ger system som ökar antalet kilo eller volym, utan att fundera på vad som ryms i dem. Det är lika absurt som att kläder skulle sälja bättre ju större de var. Eller att priset på en biobiljett berodde enbart på filmens längd.
”Det är inte böndernas fel – det är ekonomernas”
Faktum är att det inte enbart är ekonomernas fel – det är även växtförädlarnas. Förädlar man växter enbart med fokus på vikt eller volym så måste något förr eller senare krascha. Smaken. Näringen. Jorden.
Om vi fokuserar på enbart storlek – använder vi då jorden rätt? Har de snabbväxande, stora arterna förmåga att tillgodogöra sig näringen i jorden? Eller äter de mest konstgödsel under sina korta men snabbt växande liv?
Den fantastiske amerikanske kocken Dan Barber har en växtförädlare han jobbar med som på allvar hävdar att