KOntakta oss
kontakta oss

”Vi måste räkna på vårt klimatavtryck”

9 april, 2019

De är Europas största mjölkproducenter – och satsar samtidigt på inomhusodling och nya proteiner som insekter.
Estniska investeringsbolaget Trigon Capital är en storproducent av mjölk. 3 500 mjölkkor på tre gårdar gör dem till en storspelare i Europa. Men det hindrar inte bolaget från att samtidigt se nya möjligheter i det matlandskap som nu förändras.
– Vi är både aktiva inom traditionellt jordbruk, främst mjölk som är vår grund, och vi rör oss mot agtech, jordbruksinnovationer. Vi tror mycket på den förändring som sker och som alla pratar om, säger Joakim Helenius som är grundare och ordförande för Trigon Capital.
Foder till fiskeindustrin
Bolaget investerar i flera startups inom agtech. Bland annat ett som i stor skala vill producera insektsmjöl och olja gjord på svart soldatfluga. Främst att använda som foder till fiskeindustrin, men även till hönsgårdar. Insekter ses som potentiellt viktiga som foderalternativ eftersom helt växtbaserat foder inte är optimalt för fiskarna, enligt Joakim Helenius.
”Det måste produceras lokalt om efterfrågan finns”
– Att helt byta ut fodret mot växtbaserat har gjorts. Men vi ser att det påverkar kvaliteten på fisken. Insekter är ett tänkbart alternativ som inte orsakar problemen i fiskens struktur eftersom de innehåller alla essentiella aminosyror, precis som i kött. Det är samma som för oss människor

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2024 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu