Vill du veta sanningen om vad du äter?

Personalisering av mat är hett, så hett att ett forskarteam vid Tufts University utanför Boston i USA har tagit fram ett litet ”skvallerchip” som fästs på tanden. Än så länge är chipet en prototyp, men tanken är att det på sikt ska avslöja innehållet i den mat du just har mumsat i dig.
Tekniksajten Ars Technica berättar att tandchipsprototypen i nuläget kan läsa av och överföra data för socker, salt och alkohol trådlöst till en surfplatta eller mobiltelefon. Nu är nästa utmaning att lägga till fler födoämnen och få chipet att läsa vilka mängder som passerat ner i magen.
”Vi har en bit kvar tills vi har en app som avslöjar ”Du har konsumerat 216,3 kalorier idag”, säger forskningsledaren Fiorenzo Omenetto, ingenjör i biomedicin till sajten. Samtidigt tror han inte att det är långt borta innan chipet kan läsa av betydligt mycket mer information.
Forskarna har själva testat kranvatten, äppeljuice, alkohol, munvatten och salt soppa och tandchipet överförde tydliga variationer för socker-, salt- och alkohol.
Chipet är 2×2 millimeter stort och består av tre lager; ett bioresponsivt material som består av enzymer och/eller antikroppar för att detektera specifika molekyler. Det sitter mellan två resonatorer av guld som förstärker frekvensen.
Här kan du läsa Fiorenzo Omenetto

En nyhet från Agfo

© 2018 SmartAgri. All rights reserved.
En webbplats gjord av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram