Fokus låg på att samla in branschens åsikter om de tekniska lösningar som finns tillgängliga idag, utmaningar som odlare står inför och vilka lösningar som efterfrågas på gårdsnivå. Under workshopen diskuterades bland annat användningen av etikettskrivare, sociala medier som kanal för marknadsföring samt odlingsplanering i Excel – där deltagarna uppmärksammade att digitaliseringsgraden inom trädgårdsodling generellt är låg jämfört med växtodling. GPS-utrustning och radhackor används dock, men det finns en tydlig efterfrågan på mer skräddarsydda och användarvänliga digitala lösningar för trädgårdssektorn.
Bland de olösta utmaningarna som lyftes fram fanns behovet av teknik anpassad för småskaliga odlingar och mer pålitliga lösningar för detektering av skadeinsekter och klimatstyrning. Det behövs förbättrade radhackor med kameror som fungerar stabilt samt N-sensorer som är anpassade för grönsaksodling. För att effektivisera arbetet och minska behovet av bekämpningspreparat efterlystes även AI-baserade beslutsstöd som kan upptäcka angrepp och föreslå åtgärder.
Dessutom belystes möjligheten med standardiserat radavstånd för att kunna använda samma maskiner för flera grödor samt utveckling av små självgående maskiner, som tål olika väderförhållanden och nattdrift, vilket skulle kunna effektivisera arbetet ytterligare och förbättra arbetsmiljön. Möjligheten att kombinera solceller med odling under är en annan spännande lösning som diskuterades.
SmartAgri fortsätter sitt engagemang för att främja digital innovation inom trädgårdsodling och samlar löpande in värdefulla insikter och behov direkt från branschen. Håll utkik på vår hemsida, under nästa år kommer vi arrangera flera intressanta evenemang med fokus på digitalisering hos trädgårdsodlare.