KOntakta oss
kontakta oss

Svenskar bakom unik robot

17 september, 2018

En världsunik paprikarobot har haft världspremiär. Bakom roboten Sweeper står ett internationellt team med bland andra svensken Thomas Hellström.
Vad är Sweeper-roboten och hur fungerar tekniken?

– Det är en robot som rör sig fram och tillbaka och upp och ner i ett växthus för paprikor. Den letar reda på mogna paprikor, skär av dom från stammen och samlar ihop. Sedan kör den bort paprikorna för paketering, berättar Thomas Hellström, professor vid Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.
Vad är nytt och unikt jämfört med andra robotar av den här typen?
– Det är den första paprikaskördande roboten som testats och fungerar i verklig växthusmiljö. En stor anledning till framgången ligger i ett nyutvecklat vibrerande verktyg för att skilja paprikan från kvisten.

Vad har de svenska forskarnas ansvar i projektet?

– Vi har varit ansvariga för att sätta ihop forskningsresultat från fyra andra universitet och företag. Vi har även utvecklat algoritmer för att styra robotarmen att komma åt paprikan utan att kollidera med stammar och andra föremål.
Finns det andra tänkbara områden än paprika för roboten?

– Varje frukt kräver vanligtvis väldigt speciella lösningar. Men delar av det system vi tagit fram kan även användas till andra produkter, och vi har redan fått förfrågningar från svenska tomatodlare. Men för

En nyhet från Agfo

© 2018 – 2023 SmartAgri. All Rights Reserved.
Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
crossmenu