Intresset för nya sätt att odla inne i städer ökar. I en ny Novus-undersökning tror var femte svensk att de kommer att möta en stadsbonde i butiken år 2030. Agfo summerar vårens intervjuer och spaningar i ämnet.
Trendspaningar, intervjuer och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly
Forskaren
”Vi kanske befinner oss i ett paradigmskifte”
Beatrix Alsanius är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och forskar om växthusodling, hydroponiska odlingssystem och urban odling.
Det råder en hype kring hydroponisk odling. Hur ser potentialen ut?
– Många faktorer spelar in. Det kommer aldrig att vara lönsamt att odla soja eller vete i stan. Det som kan löna sig är produkter som har högt värde och kort hållbarhet osv. Diversifiering är viktig. Det gäller att tänka i nya banor – vad kan man odla som ger högre lönsamhet än basilika och huvudsallat för att kompensera för kostnader som tekniskt avancerade system plus mark- och energikostnader. Örter, kryddor och sallad lönar sig inte om inte odlingen fyller andra syften som t.ex. i ett marknadsföringsperspektiv för en livsmedelskedja.
Vad är avgörande för att lyckas?
– Potentialen för hydroponisk odling i staden är inte fullt utvecklad än. Det går att optimera systemet mer för att få rätt balans mellan vatten och växtnäring, i förhållande till biomassa.
Även stora vertikalodlingsföretag kämpar med lönsamheten.